Τι ψάχνουν 70 Έλληνες επιχειρηματίες στο Κουβέιτ

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Έλληνες τραπεζίτες, κατασκευαστές, βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες μαζί με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, του Δήμου Αθηναίων και πολλοί ακόμα παίρνουν το αεροπλάνο για το Κουβέιτ και την άλλη Κυριακή ξεκινούν συναντήσεις ένας προς ένας με Άραβες ομολόγους τους. 



Το ταξίδι έρχεται στην κατάλληλη στιγμή καθώς διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την μετουσίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Κόλπου σε πραγματικές επενδύσεις και , κυρίως, στην ανάπτυξη ελληνικών επιχειρήσεων στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα. 

Η πρόσφατη επικράτηση της AGC Equity Partners στον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης που κατέληξε σε πλειοδοτική διαδικασία απέδειξε ότι οι κουβετιανοί «θέλουν» Ελλάδα. 

Και αυτό διότι η AGC αποτελεί ένα από τα funds που διαχειρίζεται κεφάλαια του Public Ιnstitution for Social Security του Κουβέιτ υπο την διεύθυνση τους Walid Abu-Suud, πρώην στελέχους της JP Morgan και τέως επικεφαλής της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κουβέιτ. 

Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν νέες αγορές για να ανταπεξέλθουν στην κρίση παρέχει το απαραίτητο κίνητρο για την αυξημένη συμμετοχή. 

Ο σχεδιασμός από το υπουργείο εξωτερικών τα υπόλοιπα. Έτσι, ναυλωμένο αεροπλάνο από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών θα μεταφέρει περισσοτέρους από 70 Έλληνες επιχειρηματίες στο Κουβέιτ προκειμένου να συμμετάσχουν στο 48ωρο ελληνικό Roadshow που διοργανώνει εκεί. 

Στο αεροσκάφος της Aegean σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα συνταξιδεύουν ο διευθύνων σύμβουλος της Τραπέζης Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος, ο επικεφαλής της Ακροπόλ, Θεόδωρος Χαραγκιώνης, ο επικεφαλής της Ακτωρ, Δημήτριος Καλιτσάντσης, ο αντιπρόεδρος της, εδρεύουσας στο Μαρούσι CCC, Tawfic Khoury, ο επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της Τερνα, Στάθης Νάτσης, ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Αρχιρόδον στον Περσικό Κόλπο, Δημήτρης Αναστασίου, ο εκτελεστικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής, ο πρόεδρος του invest in Greece, Αριστομένης Συγγρός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της Αθήνας και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων, Φώτης Προβατάς, ο Πάνος Ζερίτης της ομώνυμης χαρτοποιίας, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Παρασκευάς Σαββαΐδης και δεκάδες άλλοι.

Κατά την διάρκεια των επαφών εχουν προγραμματιστεί πολλά κατ’ ιδίαν ραντεβού ενώ διαμορφώνονται ακόμα οι θεματικές στρογγυλές τράπεζες.

Το ταξίδι είναι πρωτοβουλία του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου και θα συμμετάσχουν, πέραν των παραπάνω, και άλλοι επιχειρηματίες από τους χώρους των κατασκευών, των τεχνικών έργων, των δομικών υλικών, της ενέργειας, των τροφίμων, των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και του τουρισμού, του real estate, των τραπεζών, της υγείας και του φαρμάκου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου εξωτερικών ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου παρουσιάζει προοπτικές.

Τα κυριότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα: στο Κουβέιτ είναι ορυκτέλαια, μεταλλικά δοχεία, αέρια πετρελαίου, υλικά κατασκευών, φάρμακα, παρασκευασμένα λαχανικά, πλαστικά και καλλυντικά. Παρουσία εκεί εχουν ήδη όμιλοι όπως του Άκτωρα, της Έδρασης και του Γιώτη.  Στο road show θα γίνει και παρουσίαση ώριμων επενδυτικών προτάσεων του ιδιωτικού (Invest in Greece) και δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τομέα.

Το κλίμα των διμερών πολιτικών σχέσεων χαρακτηρίζεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ  ιδιαίτερα καλό. 

Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις 34 χώρες που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του Κουβέιτ από το Ιράκ το 1991. Μεταξύ των Υπουργείων των Εξωτερικών των δύο χωρών έχει συναφθεί Μνημόνιο Συνεννόησης διμερών διαβουλεύσεων και πλέον αναμένεται περεταίρω κλιμάκωση των οικονομικών σχέσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire