Διεθνής κατακραυγή για τη δίκη των Pussy Riot


Στις 17 Αυγούστου αναμένεται η δικαστική απόφαση για τιςPussy Riot. Η εισαγγελία της Ρωσίας έχει ζητήσει από το δικαστήριο να επιβάλλει τριετή φυλάκιση. Η αντιμετώπιση, όμως, που έχουν δεχθεί οι τρεις νεαρές γυναίκες από τις ρωσικές αρχές έχει επιφέρει την παγκόσμια κατακραυγή. Έχουν γίνει εκκλήσεις και στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να μεσολαβήσει ώστε οι Pussy Riot να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία, που εκκρεμεί εις βάρος τους. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2012, τρεις γυναίκες φορώντας μάσκες, μέλη του punk group “Pussy Riot” μπήκαν στον καθεδρικό ναό του Χριστού του Σωτήρος στην Μόσχα και έπαιξαν ένα τραγούδι με το οποίο καλούσαν την Παναγία να γίνει φεμινίστρια και να τιμωρήσει τον Πούτιν. Οι μουσικοί προτίμησαν αυτό τον χώρο για να δείξουν την δυσαρέσκειά τους στην υποστήριξη που έδειξαν μέλη της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πούτιν.

Οι τρεις γυναίκες, η Maria Alekhina, η Nadezhda Tolokonnikova και η Ekaterina Samusevich, συνελήφθησαν στις 15 Μαρτίου, αφού παραδέχθηκαν ότι αυτές ήταν πίσω από τις μάσκες, κατηγορήθηκαν για χουλιγκανισμό. Η κατηγορία του χουλιγκανισμού στην Ρωσία είναι σοβαρό παράπτωμα και επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και επτά χρόνια.

Για τον λόγο αυτό η Διεθνής Αμνηστία, και όχι μόνο, είχε καλέσει ήδη από τον Απρίλιο για παραγραφή όποιας κατηγορίας απέναντι σε αυτές τις γυναίκες. Όμως, το καθεστώς Πούτιν συνέχισε την κράτηση των γυναικών. Η περίπτωσή τους πήρε μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς που έχουν δεχθεί από τις Αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής είναι ο χώρος κράτησής τους, όπου δεν πρόκειται για κάποιο κελί, αλλά για ένα μικρό χώρο περιβαλλόμενο από τζάμι, στον οποίο αυτές κάθονται εκτεθειμένες στην σειρά.   
Η Nadezhda Tolokonnikova ανεβαίνοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου για να απολογηθεί έκανε λόγο για “δίκη σταλινικού τύπου”, όπου οι κατηγορούμενοι καταδικάζονταν σύμφωνα με την βούληση της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες. «Πρέπει να είμαστε ελεύθερες, όχι πίσω από τα σίδερα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «έχει δοθεί πολιτική εντολή να τιμωρηθούν οι Pussy Riot για την επίμαχη πανκ προσευχή». 

Τις Pussy Riot υποστηρίζουν εκτός από την Διεθνή Αμνηστία και πολύ εκπρόσωποι του μουσικού κόσμου, αλλά και πολιτικά πρόσωπα.



Το βράδυ της Τρίτης στη διάρκεια συναυλίας στη Μόσχα, η Μαντόνα δήλωσε πως προσεύχεται για την απελευθέρωση των νεαρών γυναικών, και εμφανίστηκε στη σκηνή με το όνομα του συγκροτήματος γραμμένο στην πλάτη της. «Ξέρω πως όλοι σας εδώ, αν είστε εδώ ως θαυμαστές μου, αισθάνεστε πως έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθερες», είπε η τραγουδίστρια απευθυνόμενη στο κοινό. Στο πλευρό των τριών γυναικών έχει ταχθεί και η Yoko Ono, η χήρα του John Lennon και με μήνυμα της στο twitter κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να τις ελευθερώσει.
Ο Hannes Swoboda, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας έγραψε στο twitter ότι “υπάρχει ακόμη ελπίδα για τις Pussy Riot. Οι διεθνείς πιέσεις πρέπει να συνεχίσουν. Όχι μόνο για την συγκεκριμένη υπόθεση”.


Στην Γερμανία, 120 βουλευτές της Μπούντεσταγκ (της Κάτω Βουλής), προερχόμενοι από όλα τα κόμματα, σε επιστολή τους προς τον Ρώσο πρέσβη στο Βερολίνο εκφράζουν την ανησυχία τους για την δίκη εναντίον των Pussy Riot. «Σε ένα κοσμικό και πλουραλιστικό κράτος οι ειρηνικές πράξεις των καλλιτεχνών – ακόμα και αν φαίνονται σε κάποιους προκλητικές – δεν πρέπει να οδηγούν σε κατηγορίες σε βαριά εγκλήματα και σε μακροχρόνια κάθειρξη», αναφέρουν στην επιστολή.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire