Εάν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, δε μας σώζουν ούτε τα πετρέλαια

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας  βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσαν τα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ελλάδας και Κύπρου στην Κρήτη, ωστόσο η συζήτηση μοιραία έφτασε και στο θέμα των ημερών, την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός προεδρίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης και ερωτηθείς σχετικά δεν άφησε πολλά περιθώρια για αμφιβολίες: «Αν η Ελλάδα καταρρεύσει ή αν φύγει από το ευρώ, η Κύπρος θα έχει τεράστιο πρόβλημα και αυτό δεν μας σώζει με το να πούμε ότι έχουμε εξεύρει φυσικό αέριο» τόνισε ο κ. Μαυρογιάννης, κληθείς να απαντήσει εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων για να αποφύγει η Κύπρος την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

Υπάρχει διεθνώς μια αύξηση της αξιοπιστίας της Κύπρου λόγω του γεγονότος ότι έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα. Δεν είμαστε πλέον στη θεωρία. Κοιτάσματα υπάρχουν. Όμως η οικονομική μας κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή και ιδιαίτερα η έκθεση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και γενικότερα η έκθεση του στην ελληνική αγορά που κάνουν την κατάσταση στην Κύπρο πάρα πολύ εύθραυστη, ανέφερε ο Κύπριος υφυπουργός, εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Χριστόφια. 

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης έκανε πάντως ιδιαίτερη μνεία στο νέο τρίγωνο που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την ανακάλυψη των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ, σημειώνοντας ότι μπορεί να προσφέρει ενδεχομένως μια νέα εναλλακτική επιλογή προμήθειας για την Ε.Ε. Απέδωσε δε τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας στο γεγονός ότι χαλάει ο προγραμματισμός και η προσπάθειά της να αναδειχθεί ως απαράκαμπτος εταίρος της Ε.Ε. στο θέμα της προμήθειας ενέργειας. 

Νέο ενεργειακό κέντρο η Κρήτη
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν δύο σχέδια διασυνδέσεων που μπορεί να μετατρέψουν την Κρήτη σε ένα νέο ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας τόσο για την εθνική ενεργειακή τροφοδοσία όσο και για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το πρώτο σχέδιο αφορά τον περίφημο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου – Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας, που παρουσιάστηκε από το Διευθυντή Παρακολούθησης Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ Δημήτρη Μανώλη. Ο κ. Μανώλης υπογράμμισε ότι ο αγωγός που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά αποτελεί μια οικονομική και ασφαλή συμπληρωματική λύση για την εξαγωγή προς την Ε.Ε. αερίου από την Αν. Μεσόγειο. Όπως τόνισε ο κ. Μανώλης, η κατασκευή του αγωγού προς την Ελλάδα δια μέσου της Ευρώπης έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει και τη συμμετοχή Ευρωπαίων αγοραστών, μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Ο ίδιος τόνισε ότι μπορεί σήμερα ευκαιριακά οι τιμές του LNG στην Ασία να εμφανίζονται πιο συμφέρουσες για τους πωλητές, ωστόσο στο μέλλον προβλέπεται η αγορά να είναι πολύ ανταγωνιστική λόγω των νέων επενδύσεων που υλοποιούνται στην Αυστραλία και σε άλλες ασιατικές χώρες. 

Το δεύτερο σχέδιο παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) Γιώργο Κουτζούκο και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης ηπειρωτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Κουτζούκο, το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης θα ενταχθεί στη ΜΑΣΜ 2013 και εξετάζονται δύο εναλλακτικές: η πρώτη αφορά την πόντιση καλωδίου από τη Μονεμβάσια και η εναλλακτική αφορά τη διασύνδεση μέσω Αττικής είτε από το ΚΥΤ του Ρουφ ή από το ΚΥΤ Αχαρνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται και η συμμετοχή τοπικών φορέων και ιδιωτικών ομίλων που έχουν προγραμματίσει δικές τους διασυνδέσεις (όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, όμιλος Κοπελούζου και εταιρεία λαϊκής βάσης Κρήτης).

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως και ο ευρύτερος χώρος της νοτιοανατολικής Μεσογείου φιλοδοξεί να καταστεί εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν και οι αναγκαίες ενεργειακές υποδομές που θα καταστήσουν τεχνικά εφικτό το στόχο αυτό», κατέληξε.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire